Innhold
Sola Billig Engros Aliexpress sko fra Kina billige engros Nike zwqx7Sx1 dxoCeB

Blir du som en tømmerstokk i forsamlinger? Aldri hatt en knirkefri date? Slår beina rot på dansegulvet? Føler du deg alltid som en hoggestabbe og blir motløs av flisespikkeri? Ta det med ro: Å være «hel ved» er et knakende godt utgangspunkt. Vis hva du er bygget av, og skaff deg en treduft.

Heltre. Tredufter hører til blant de mest maskuline luktene. Ingenting er så hardbarket som å komme rett ut fra tjukke skauen med skjegget fullt av sagflis. En ren trelukt er parfymens svar på en uhøvlet 2-tom 4-tom. Det er som når Robert De Niro vifter med en skarp patron i filmen Hjortejegeren og sier: «Stanley, see this? This is this. This ain’t something else. This is this.». Det er noe enormt tilfredsstillende med ting som bare er det de er, uten lag av referanser, blottet for påklistret ornamentikk. Tredufter brukes på mange måter som materialer i et reisverk. De er solide og vare lenge, inngår derfor som base i utallige parfymer. Men de har ofte lite sillage* og pumpes gjerne opp med andre toppnoter for å få mer rekkevidde. Her er tre renskårne trelukter.

salgCostume sneakers no 12 kule på qMVpSUz
Chêne
Eau de Parfum
Serge Lutens
50ml · $ 140
Nese: Christopher Sheldrake
M: 80%

Noter: Sedertre, sevje, svart timian, eik, evighetsblomst, bivoks, hengebjørk, rom absolute og tonka bønner

Skogens majestet. Det er ikke for ingenting at tømmerstokken over alle tømmerstokker, Arnold Schwartzenegger ble kalt «The Austrian Oak», da han var på høyden som bodybuilder. Chêne, som er fransk for eik, er en massivt tilhugget blokk av en treduft, fri for vaniljen du møter i et eikefat. Den dominerende lukten er av nyspissete blyanter (sedertre), krydderhylle, en dæsj honning og et aldri så lite hint av røyk. Den ligger tett på huden, og forandrer seg ikke mye – men det vil du ikke heller – du får det du får: En gigantisk og småsvett bamseklem som holder grepet i timevis.

Hinoki
Eau de Toilette
Comme des Garcons x Monocle
50ml · $ 120
Nese: Antoine Maisondieu
M:80%

Noter: Sypress, terpentin, kamfer, sedetre, timian, furu, georgisk tre, røkelsesharpiks (olibanum), mose og vetiver

et våte element. Denne parfymen er inspirert av japanske badestamper snekret sammen av sedertre (hinoki). Åpningen oser terpentin, men går raskt over i et mer standard seder- og røkelsesrepertoar. Det som imidlertid gjør Hinoki enestående, er en uhyre naturtro gjengivelse av den ramme lukten som sitter i sengetøyet når du pakker ut etter en ferie ved kysten. Parfymør Antoine Maisondieu har åpenbart funnet ut hvordan man kan demontere en hel Colin Archer-skøyte, for deretter å putte den i en flaske – uforståelig, og ikke mindre enn fremragende.

Palisander
Eau de Toilette
Comme des Garcons Series 2: Red
100ml · $ 102
Nese: Yann Vasnier­­
M:60%

Noter: Brasiliansk palisander, rød seder, chili, safran, myrra.

Tresmak. Det er en vits som går sånn: I en quiz får lagene i oppgave å finne en tresort som også kan være ett sted i Norge. Laget fra Trøndelag svarer ganske riktig Gran. Hos laget fra Sunnmøre sitter svaret litt lenger inne, men etter mye om og men kommer det nølende: «Me e’kje heilt sikre, men kan det vere palisander?». Hvis du får fnatt av furu, men finner deg til rette i en salong av lakkerte, eksotiske treslag, er dette et funn av en parfyme. Dette er egentlig mer møbelpolish enn tre. Perfekt om du mener Livet i skogene, og Pelsjegerliv hører hjemme i en reol.

Til dere jenter: Prøv en trelukt og dere skal ikke se bort i fra at dere kommer til å føle dere ganske så veldreide.

Fakta: Trær har vært en høyt skattet duftkilde i tusenvis av år. Mye anvendte tresorter er sandeltre, rosetre, agartre, bjørk, sedertre, einer og furu. Fra trær brukes bark (eks. kanel), olje, sevje, kvae/harpiks (røkelse, olibanum, benzoin, myrra), til og med rav (som er fossil harpiks) og tjære.

Tredufter benyttes i en mengde parfymebaser fordi duftmolekylene er tunge og fordamper langsomt. De er mye brukt som fiksativ, fordi de binder lettere og flyktigere forbindelser som sitrus- eller blomsterdufter og får dem til å vare lenger.

salgCostume sneakers no 12 kule på qMVpSUz

*Sillage: Fransk for kjølvann, beskriver hvor lenge en parfyme blir hengende etter deg.

Kjøpsinfo

Chêne kan bestilles fra Serge Lutens
Hinoki kan kjøpes hos HENRIK VIBSKOV BOUTIQUE OSLO, Tollbugata 15 A, 0152 Oslo
Palisander fåes bla. hos LuckyScent.com